
DOSAY
MÜHENDİSLİK
Teminat Ekspertizi
SGK’ya borcunuz varsa, SGK Borç Yapılandırma kapsamında tecil veya taksitlendirme olanaklarından yararlanabiliyorsunuz. SGK borçların yapılandırmasında 50.000 TL’ye kadar teminatsız yapılandırma yapıyor. Ancak SGK borcunuz 50.000 TL’yi açıyorsa, aşan kısım için teminat verilmesi durumunda borç yapılandırması yapabiliyor.
Tecil veya taksitlendirme için borcun 50.000 TL’yi aşması durumunda SGK’ya teminat verilerek borç tecil edilebiliyor veya taksitlendirilebiliyor.
Peki SGK bu süreçte, sahibi olduğunuz veya teminat vereceğiniz gayrimenkul için nasıl bir süreç izliyor. Bu aşamada SPK lisanslı uzmanların hazırlayacağı gayrimenkul değerleme raporu ile teminatı kabul ediyor. Eğer vereceğiniz teminat ile gayrimenkulün değeri uyumlu yani uygunsa. Eğer değer uygun değilse ek gayrimenkuller ile teminatı yükseltmek mümkün ancak bu hizmetlerin hepsi maliyet anlamına geliyor.
SGK borç yapılandırma sürecinde birçok müşterimiz bizi arayarak şunu soruyor, ben kendi gayrimenkulümü teminat vereceğim bunun değeri şu kadar çıkar mı?
Gayrimenkul değerlemesi maalesef, telefonun ucunda yapılabilen bir tespit değil. Gayrimenkul değerleme en basit gayrimenkuller için 1-2 gün sürmektedir. Tapu ve belediyesinde herhangi bir bekleme süresi bulunmuyorsa. Üstelik, gayrimenkul değerleme firmaları önden bilgi alarak veya bilgi vererek değerleme çalışması yapmazlar. Bu bağımsızlıklarına aykırıdır. Bu sebeple, değerini tahmin edebildiğiniz bir gayrimenkul için değerleme talebinde bulunmanız yerinde olacaktır.
Gayrimenkul değerleme raporları yaklaşık 7-8 sayfadan oluşmaktadır. Bu rapor içeriğinde, tapuda yapılan incelemeler, belediyede yapılan incelemeler, proje incelemeleri, gayrimenkulün içinde ve dışında yapılan incelemeler, gayrimenkulü ilgilendiren görseller ile değerin oluşmasında etken faktörler ile emsal çalışmaları yer almaktadır. SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanan değerleme raporları ile değer ve değeri oluşturan tüm unsurlar açık ve anlaşılır olarak raporda size sunulur.
SGK borç yapılandırması hakkında muhasebeciniz ile veya SGK yetkilileri ile görüşmenizde fayda var. Biz, gayrimenkul değerlemesi alanında hizmet sunan bir firmayız ve güncel değişikliklerden haberdar olamayız. Mağdur olmamanız için, güncel bilgiyi mutlaka SGK’dan temin etmeniz gerekiyor.



